Formater

 • 1. udgave
  1. udgave
  Maj 2020 ISBN: 9788793661981

  Oversat af Mette Olesen

 • E-bog
  E-bøger
  Maj 2020
 • Lydbog
  Lydbøger
  Maj 2020

  Vanessa Springora

  Samtykket

  Roman

  Udkommer den 22. maj 2020

  Vanessa Springoras nyligt udkomne bog, Le Consentement, (dansk: Samtykket) har hensat det litterære miljø i Frankrig i en tilstand af chok.

  I bogen fortæller den 47-årige forlægger, Vanessa Springora, hvordan hun som 13-årig skolepige, i 1980’erne, møder den 50-årige forfatter, Gabriel Matzneff, til et middagsselskab, som hendes mor har taget hende med til. Mødet med ham bliver begyndelsen til en historie, der sætter så voldsomme og ødelæggende spor, at hun først nu 30 år senere kan fortælle den.

  Matzneff var på det tidspunkt en feteret forfatter i det parisiske litteraturmiljø, kendt især for sine publierede dagbøger, der beskriver hans talrige forhold til purunge piger, mange under den seksuelle lavalder, samt hans rejser til Filippinerne, hvor han køber sig til sex med drenge på 11-12 år. Hans pædofili var således offentligt kendt, men eftersom han blev anset for en ”stor forfatter”, hvis seksuelle excesser måtte forstås i sammenhæng med en libertinsk tradition for grænseoverskridelse, var der ingen i samtiden, der løftede et øjenbryn.

  Den 13-årige Vanessa er duperet over den berømte forfatters interesse for hende under nævnte middag. Han bestormer hende med kærlighedserklæringer, og Vanessa forelsker sig med det samme. Hendes mor giver sin tilladelse til forholdet.

  I et behersket og usentimentalt sprog fortæller Springora, på mange års afstand og vistnok lige så mange års psykoanalyse, historien om en usikker, lidt forsømt pige, der forveksler en rutineret og kold forfører med en beskyttende elsker, forveksler overgreb med kærlighed, forveksler Matzneffs instrumentelle udnyttelse af forholdet i sine dagbøger med en oprigtig interesse for sin person.

  Det er oprivende læsning, men det er ikke nogen offerhistorie. Snarere er det afsløringen af en kultur, der feticherer forførelsen og idealiserer den mandlige kunstner og ikke mindst det mandlige begær – og som er fuldstændig ubevidst om den undertrykkelse og ødelæggelse, der i ulige magtforhold kan udgå fra disse størrelser.

  Bogen udkommer på dansk i maj 2020.  Forfatterbesøg i forbindelse med udgivelsen planlægges.

  Formater

  • 1. udgave
   1. udgave
   Maj 2020 ISBN: 9788793661981

   Oversat af Mette Olesen

  • E-bog
   E-bøger
   Maj 2020
  • Lydbog
   Lydbøger
   Maj 2020